1. Turovka
  2. -
  3. Recepty

Recepty

Vaření, kuchařky, recepty, rady, seriály apod. s tím vším se postupem času roztrhl pytel. Oblíbenou sekcí ve všech knihkupectvích jsou kuchařky, regály přetékají povedenými, nepovedenými i absolutně nepoužitelnými knihami, kde nám autoři předkládají své recepty. Ať přepnete v televizi na jakýkoliv kanál, tak se Vám tam většinou bude předvádět někdo ze známých i neznámých lidí, schopných i neschopných kuchařů a radit Vám, jak a co můžete vařit. Bude Vám ukazovat, že právě on / ona  to umí skvěle a že tomu velmi rozumí. Nic ale proti skutečným mistrům ani osvědčeným babským radám! Na internetu najdete skoro vše, pokud umíte hledat. A to platí i o potravinách a jídle. Zadáte „květák“ a dostanete hromadu odkazů, co všechno se z něj dá v české i mezinárodní kuchyni uvařit, co obsahuje za látky, jak je zdravý a jak se pěstuje. To je skvělé, ne? Z těch všech zveřejňovaných receptů a kuchařských rad jsme ale nějak unaveni, že? Méně je více, jak známo.
Tahle stránka Turoveckých receptů je ale jiná ! Nechceme Vám vůbec ukazovat, jak to my umíme skvěle. Nabízíme Vám jen letmý pohled do našich kuchyní, na jídla, která se v našich rodinách často vaří, neboť nám chutnají. Nelze vůbec říci, že to jsou typická jídla Vysočiny, Pelhřimovska či dokonce Turovky. Prostě je máme rádi. Mohou být třeba i obyčejná a jednoduchá, to nám ale vůbec nevadí. Takže DOBROU CHUŤ !

Pokud byste sem chtěli přispět recepty ze svých kuchyňských laboratoří, měli jakékoliv dotazy či připomínky, napište nám na recepty@turovka.cz.
—————————————————————————————————————————————————-
Houbínky od Karolínky

Směsici hub nakrájím, jak já říkám, „na hulváta“ , tedy na hrubší, větší kousky, dám do mísy, osolím, posypu kmínem a grilovacím kořením.
Mezitím na pánvi orestuji na drobno pokrájenou jednu cibuli s malými kostičkami anglické slaniny (asi 100 g). Orestovanou směs dám do pekáčku, přisypu tam houby, rovnoměrně je rozprostřu a vše zaleju šlehačkou. Vložím do trouby vyhřáté na cca 150 stupňů a nechám péci 30 až 40 minut.
Recept Karolínky z Horní Cerekve zpracovala a prověřila v říjnu 2024 Šárka z Hříběcí

Houbínky od Karolínky

—————————————————————————————————————————————————-

Salát z kysaného zelí

Kysané zelí je ze všech druhů jeho úprav nejzdravější. Kromě řady vitamínů a vlákniny dodáte tělu probiotika, posílíte imunitní systém, snížíte hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Salát z kysaného zelí
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 100 g šunky
  • majolka
  • pažitka
  • sůl
Kysané zelí slijeme, popř.pokrájíme. V míse smícháme s nakrájenou cibulí a šunkou, přidáme majolku, pažitku a podle chuti dosolíme.
Salát poslouží jako samostatné jídlo např. se suchou topinkou, nebo se hodí ke grilovanému masu či pokrmům z mletého masa.
Jitka Nárovcová, Praha 4, 5.května 2024
—————————————————————————————————————————————————-
Kuře na kari s ananasem a rozinkami
Jednoduchý recept na rychlou večeři či oběd, doba přípravy 30 min, rozpis je pro 4 osoby.

 

Kuře na kari s ananasem a rozinkami
  • 1 cibule
  • 600g kuřecích prsou
  • 1 větší cibule
  • cca 3 polévkové lžíce oleje
  • 2 lžičky kari
  • 2-3 lžičky solamylu
  • 1 plechovka ananasu
  • 2 hrstky rozinek
  • 1 smetana 200ml, 12%
Na hluboké pánvi zpěníme na oleji cibulku, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso , osmahneme ho, osolíme a přidáme kari. Podlijeme trochou šťávy z ananasu. Přidáme kousky ananasu z plechovky, rozinky, podlijeme dle potřeby zbytkem šťávy a lehce pod pokličkou podusíme. Na závěr omáčku lehce  zahustíme solamylem a přilijeme smetanu. Dle chuti pokrm osolíme.
Jolana Pavlasová, Hrnčíře, 23.dubna 2024
—————————————————————————————————————————————————-
Indická polévka z červené čočky
Pikantní sytá polévka, která nahradí i hlavní jídlo.

 

Indická polévka z červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1+1 lžíce sádla
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g červené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 větší brambora
  • 1 velké rajče
  • 1 malá červená chilli paprička
  • kuřecí prsa
  • sůl
  • kajenský pepř
  • limetka
Na jedné lžíci sádla osmažíme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kurkumu a zalijeme vývarem. Vložíme červenou čočku, nakrájenou mrkev, bramboru, oloupané a nakrájené rajče, chilli papričku, osolíme a vaříme do měkka. Potom vše rozmixujeme do hladka.
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme a osmažíme na další lžíci sádla. Smažené kousky přidáme do polévky.
Polévku ještě můžeme dochutit solí, kajenským pepřem, případně šťávou z limetky.
Polévka je ještě lepší další dny, když se dobře rozleží, což jsme si spolehlivě ověřili pár dní po letošním Silvestru. Nakonec tohle pravidlo platí o mnohých dalších polévkách (zelňačka, dršťková, kulajda) i o některých jídlech (guláš, svíčková).
Eva Hrušková, Turovka č.4, 5.ledna 2024
—————————————————————————————————————————————————-
Plněná sekaná – roláda
1 a ½  kg libového bůčku nebo mletého masa
2 lžíce vegety
¼ l šlehačky
nádivka :
  • 5dkg slaniny
  • 10dkg šunky
  • 5 žampiónů
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • sklenička sterilované směsi Moravanka
  • sůl
  • pepř
Maso umeleme, ochutíme vegetou a promícháme se šlehačkou. Necháme asi 2hod odležet v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a polovinu nakrájené šunky. Osmahneme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci, usmažíme a necháme zchladnout. Zeleninovou směs slijeme a nadrobno nakrájíme. Vmícháme k vaječné náplni. Masovou směs rozprostřeme na mikrotenový sáček nebo folii do tvaru obdélníku, pokryjeme zbytkem šunky, na ní rozetřeme nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočíme.
Mokrou rukou ji urovnáme, dáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019
—————————————————————————————————————————————————-
Bramborák
  • brambory
  • vejce
  • špek a / nebo slanina
  • sůl, pepř, česnek, majoránka
  • hladká mouka
  • sádlo
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubo. Přidáme vejce, na jemno pokrájený špek nebo slaninu (nebo obojí) a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přisypeme mouku, aby těsto mělo správnou konzistenci. Smažíme, jak jinak, než na sádle.
Tomáš Vítek, Turovka č.4, květen 2020
—————————————————————————————————————————————————-
HRC-FRC – hrníčková – bábovka/dort/koláč – pokaždé jinak
Na těsto potřebujeme:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje (light verze – ¼ oleje a ¼ kefíru)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
(odměrka je snídaňový hrnek cca 250ml)
Těsto dobře vyšleháme, aby bylo dokonale hladké, a pečeme ve formě nebo na plechu vymazaném tukem a vysypaném strouhankou nebo hrubou moukou.
Pokud do ½ těsta přidáte 1 lžíci kakaa a 1 lžíci mléka, máte mramorovou bábovku.
Když do vyšší vrstvy těsta na plechu přidáte višně nebo meruňky, máte bublaninu.
Nižší vrstvu těsta můžete zdobit ovocem a drobenkou nebo ji upéct a použít k přípravě řezů.
Pokud byste jako podklad potřebovali trochu hustší těsto, stačí, když uberete trochu mléka.
Těsto můžete vylepšit i citronovou kůrou nebo lžící rumu
Určitě sami vymyslíte spoustu dobrot. Možností je opravdu mnoho.
Varianty základního těsta – měníme objem mouky:
  • Kokosová – ½ hrnku kokosu, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • Ořechová – ½ hrnku jemně mletých ořechů, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • Kakaová – navíc 1 vrchovatá lžíce kakaa – rozmíchaná v 1-2 lžících mléka
  • Kakaová – ala Sachr dort –  do 1 hrnku 3 vrchovaté lžíce kakaa, doplnit polohrubou moukou + 1 celý hrnek polohrubé mouky
  • Sachr dort speciál – 1 hrnek kakaa, 1 hrnek polohrubé mouky
  • Velikonoční – ke konci míchání přidáme 50g rozinek
  • S čokoládou – ke konci míchání přidáme 50g nasekané čokolády na vaření
  • Maková – ½  hrnku mletého máku, 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce rumu
HRC-FRC hrníčková bábovka

Eva Hrušková, Turovka č.4, prosinec 2016

—————————————————————————————————————————————————-
Králičí stehna na zelenině
  • králičí stehna
  • cibule
  • 4 mrkve
  • celer
  • 1 petržel
  • hovězí bujón
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
Králičí stehna osolíme, opepříme a můžeme nechat do druhého dne, aby se maso rozleželo. Připravíme si 2 cibule na kostky, podle množství masa asi 4 mrkve také na kostky nebo plátky, celer na kostky, 1 petržel na kostky nebo plátky. Cibuli trochu osmažíme. Na pekáč dáme sádlo, osmaženou cibuli, 1 hovězí bujón a porce masa, celé to poklademe nakrájenou zeleninou, zalejeme vodou a dáme dusit do trouby. Když je maso skoro měkké, dopeče se bez přiklopení, aby zezlátlo.
Podává se s bramborem.
Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019
—————————————————————————————————————————————————-
Červená řepa s křenem
Potřebujeme samozřejmě tu červenou řepu a taky ten křen. Bez toho by to nešlo.
Na lák:
  • 3 a ¾ l vody
  • 1 a ¼ l 8% octa
  • 300 g cukru
  • 1 deko
  • 50 tabletek sacharinu
Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Křen očistíme, nastrouháme na hrubo. Plníme do sklenic, prvně řepu, navrch křen. Křenem nešetříme. Dříve jsem řepu zavařovala s fenyklem, ale není to ani zdaleka tak dobré jako s křenem. Křen ztratí svojí pálivost a podrthne chuť řepy. V hrnci svaříme lák a zalijeme jím řepu. Sterilujeme 20 minut.
Lák necháme vystydnout a slijeme do lahví. Já ho pak používám úplně na všechno, co zavařuji. Na okurky, beranní rohy, houby, na cokoliv.
Zuzka Vítková, Turovka č.4, květen 2020
—————————————————————————————————————————————————-
Kachna na pomerančích
Marinované vepřové jazyky
Myslivecké řízky
Španělské kuře